دپارتمان امور  گمرکی موسسه حقوقی ایرانیان صاعد
دپارتمان امور  گمرکی موسسه حقوقی ایرانیان صاعد

دپارتمان امور گمرکی موسسه حقوقی ایرانیان صاعد

مرکز تخصصی امور حقوقی گمرکی

مطلب 38: مشخصه های منحصر به فرد و خواص الیاف کتان:

قسمت اعظم کتان از سلولز است و بدین جهت مانند پنبه توسط محلول ید و اسید سولفوریک آبی می شود. میزان سلولز در کتان= 86 %- مواد سفیده ای= 4 %- پکتین= 3/4% و لیگنین= 3 % است. کتان مانند پنبه جاذب الرطوبه است و رطوبت هوا را جذب می کند. مقدار متوسط رطوبت آن 7 % است. علاوه بر آن مقدار جزئی مواد چربی و 1 الی 5 % مواد معدنی دارد. 


 کتان خام به رنگ خاکستری یا زرد است و برای سفید کردن آن مانند پنبه عمل می کنند با این تفاوت که در مقابل مواد اکسید کننده از پنبه حساس تر است و اگر دقت کامل نشود و الیاف را به موقع از محلول سفیدکننده خارج نکنند شکننده و بی دوام می شود. توصیه می شود که پارچه کتانی را در نور ماه پهن نکنند زیرا پوسیده می شود بدین علت که اکسیژن هوا موجب پوسیدگی الیاف می شود و ممکن است مهتاب عمل کاتالیزور را انجام دهد.
محلول شوایتزر الیاف کتان را متورم می کند. تورم الیاف تقریباً یکنواخت است و شبیه پنبه مرسریزه می باشد. در رابطه با تاثیر مواد شیمیایی بر روی کتان قابل به ذکر است که قلیاهای ضعیف در روی الیاف کتان که از سلولز است تاثیری ندارند که این روش برای سفید کردن کتان به کار می رود لیکن در محیط قلیایی مواد سفیده ای، پکتین و چوب های اضافی حل می شوند و در نتیجه درصد سلولز کتان به 99 % می رسد لیکن با خارج شدن پکتین استحکام لیف کتان کم می شود. کتان در مجارورت اسید از بین می رود. کتان در مجاورت شعله خیلی سریع می سوزد که شعله آن زرد و خاکسترش کم است و بوی کاغذ سوخته را می دهد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.